04. decembar 2017.

 
 
Čuka Fest
30. novembar - 03. decembar 2017.
KC Čukarica, Beograd

 
  Treći po redu, sada već tradicionalni, Čukarički Festival ili Čuka Fest održan je od 30. novembra do 3. decembra ove godine. Organizator i umetnički urednik festivala Dejan Rešanović uspeo je da sastavi vrlo zanimljiv muzički program.

Festival je inače sa jednog dana proširen ove godine na četiri večeri i to u Galeriji 73, Kulturnom centru Čukarica i klubu Vox. Pomoć je došla od Ministarstva inostranih poslova republike Srbije, Grada Beograda, Gradske opštine Čukarica, Kulturnog centra Čukarica, SOKOJ-a i URMUS-a (Udruženja rok muzičara Srbije).



Prvo veče je održano u Galeriji 73 (u susedstvu bioskopa "Roda") na Banovom Brdu. Zanimljiv program otvorio je svojim nastupom JET CLOCK hor i izveo nekoliko pop-rok kompozicija. Adaptirane za horsko izvođenje izvedene su "Sunny" (Bobby Hebb), "Agua de beber" (Antônio Carlos Jobim), "Dance Little Sister" (Terence Trent D'Arby) i medley pesama grupe Queen ("Flash/Radio Gaga"). Publika je sa ovacijama primila hor i njihov mini koncert. Šteta što je ovaj nastup, zbog satnice, bio kraći nego što sam hor može da pruži. No, biće još prilika da se JET CLOCK hor pokaže u punom svetlu!

Sledeći je nastupio Aleksandar Hadži-Đorđević, klasični gitarista i u 40-minutnom nastupu pokazao svoje sviračko umeće. Za kraj nastupili su Trio SENTARIKA (duvački instrumenti, gitara i mandolina). Zanimljiv repertoar grupe koja je provlačeći klasiku, špansku, jevrejsku (KLETZMER) muziku i donekle jazz uticaje, imala je odličan nastup, što je razgalio publiku. Upotreba još nekih nekonvencionalnih instrumenata (kastanjeta, muzičke testere) i pozitivna energija muziciranja rezultirala je vrlo pozitivnim reakcijama.



Drugo (kao i treće) veče održano je u sali Kulturnog centra Čukarice. Prvo su nastupili favoriti beogradske alt-country scene grupa ON TOUR. Članovi benda su: Ivana Smolović (vokali, usna harmonika, udaraljke), Marko Ćebić (vokali, mandolina, mandola, harmonika, udaraljke i lap steel gitara) i Vladimir Marinović (vokali, akustična gitara, električna gitara i udaraljke). Grupa do sada ima dva studijska izdanja a 23. novembra ove godine objavili su treći albuma "Don't it make you want to go home".



On Tour je svoj sastup na Čuka Festu započeo izvođenjem pesama sa prva dva albuma ("Arrows", "Funny World", "Hondo"). Predivan glas Ivane Smolović bio je dopunjen besprekornom svirkom na gitari i mandolini tako da je publika uživala u njihovom emotivnom nastupu. Nepretenciozni, izveli su i lepu verziju pesme "I Don't Want to Talk About It" Danny Whittena iz grupe Crazy Horse, gde se i publika stidljivo pridružila izvođenju. Nastup su nastavili novim pesmama "Lorries and Trucks" (novi singl!) i "Secondhand Saints", a završili pesmom "A Song for You". Jednočasovni nastup je bio odličan podsticaj da ih pogledamo i poslušamo na solo nastupu 21. decembra u KC Grad-u gde će biti promocija CD izdanja trećeg albuma "Don't it make you want to go home".



Posle njih na binu je izašao Oscar Antoli Quartet i začarao publiku svojim spojem jazza i world muzike. Vizuelno atraktivni, muzički precizni, razigrani i melodijski zanimljivi, kvartet je ovim nastupom zadobio mnogo pristalica koji su bili spremni i da kupe nijhova CD izdanja, no to ovoga puta nije bilo moguće.

Treće veče započeo je mladi rock-blues fusion trio, Goran Vučetić & Bang Bang Bop. Oni su bili prijatno iznenađenje za sve prisutne, jer su svojim nastupom i velikom količinom energije uzdrmali publiku.



Zvezda večeri bio je Vasil Hadžimanov bend. Kvintet muzičara (klavijature, električna gitara, bas gitara, bubnjevi i udaraljke) je ne samo "oduvao" već "razvalio" publiku svojim jednočasovnim nastupom. Po priznanju samog Vasila Hadžimanova odsvirali su potpuno nov materijal koji je spreman za objavljivanje. Pošto nisu najavljivali kompozicije uspeo sam samo da čujem da se jedna pesma izvedena na bis zove "Ratnici podzemlja".



Ni bis nije bio dovoljan za "raspamećenu" publiku koja je htela još duži nastup, no to ćemo sačekati na njihovom sledećem koncertu. Treba reći da je Vasil pohvalio organizatore Čuka festa, rekavši da je ovakav festival potreban ne samo Čukarici i gradu Beogradu već i našoj zemlji.

Raspoložena publika je jednim delom otišla u čuveni bluz klub VOX, gde se sledeće, četvrte večeri održao opušteni nastup bluz grupe Little Justin & The Buzz. Time je i zatvoren ovogodišnji treći Čuka Fest.

tekst - slobodan vlaketić
Fotografije - 1 - zvaničan plakat čuka fest
2,3 i 4 - nebojša mićković
5 i 6 - slobodan vlaketić

 
 

koncerti


Mark Olson
Klub Doma omladine Beograda
28.07.2017.




Nick Cave & The Bad Seeds
Kombank Arena, Beograd
28.10.2017.




33. Beogradski Jazz Festival
26-30.10.2017




XX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Prvi deo




XX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Drugi deo




XX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Drugi deo




Beth Hart
11.11.2017
Hala sportova
Novi Beograd




The Residents
Dom omladine Beograda
20.11.2017.




Dingospo Dali
Klub Doma omladine Beograd
30.11.2017.